гозба

същ. - ястие, готвено, манджа, ядене
същ. - каша, порция
същ. - блюдо

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Милоевич М. —         (Милоjевиh) Милое (28 X 1884, Белград 16 VI 1946, там же) серб. композитор и музыковед. Учился композиции у С. Мокраняца в Белграде, музыковедению у З. Неедлы и О. Зиха в Праге. Работал в Белграде. Преподавал историю музыки в ун те (1925… …   Музыкальная энциклопедия

  • Desanka Maksimovic — Desanka Maksimović Statue de Desanka Maksimović à Valjevo Desanka Maksimović (en serbe cyrillique Десанка Максимовић), née à Rabrovica près de Valjevo le 16 mai 1898, morte à …   Wikipédia en Français

  • Desanka Maksimović — Statue de Desanka Maksimović à Valjevo Desanka Maksimović (en serbe cyrillique Десанка Максимовић), née à Rabrovica près de Valjevo le 16 mai 1898, morte à Belgrade le 11 février …   Wikipédia en Français

  • агапа — (грч agape љубов кон ближниот) заедничка гозба кај првите христијани како знак на општото братство и љубов …   Macedonian dictionary

  • оргија — (грч. orgia) 1. првобитно: секоја верска тајна служба во чест на некое божество, особено: бесни ноќни гозби и жртви во чест на Бахус 2. разуздана гозба, дива пијанка 3. воопшто: дивеење со пиење и забава …   Macedonian dictionary

  • платонски — (грч. Platon) 1. заснован врз чисто духовна привлечност без примеси на сетилност (за чувството на љубов) натсетилен, идеален платонска љубов љубовта за која зборува Платон и што ја препорачува во своето дело Гозба , натсетилна љубов што е… …   Macedonian dictionary

  • симпозион — (грч. Symposion) кај старите Грци: гозба, пијанка …   Macedonian dictionary

  • блюдо — същ. чиния, паница, табла, поднос същ. ядене, гозба същ. куверт, прибор същ. съд същ. тиган, тава, тавичка същ. ястие …   Български синонимен речник

  • каша — същ. бъркотия, бърканица, безредие, неразбория, хаос, миш маш, бълвоч същ. обърканост, объркване, объркани нишки, заплетен възел същ. ястие, гозба, порция …   Български синонимен речник

  • манджа — същ. гозба, готвено, ядене, ястие …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.